Informatie over verscheidene seksualiteiten

Little Endy

Sayori the shy Enderman :3 (he/they)
Gewaardeerd lid
Goedendag beste mensen.

(Allereerst, thanks Kruimeltje voor het mij verzoeken om dit artikel te schrijven :) maar eh... *schraapt keel* to get to the point. 🤓)
Van de circa 7 miljard mensen die op aarde wonen is niet iedereen cisgender ('binaire' man of vrouw) en hetero. Sommige - wellicht heel veel - mensen onder ons voelen ons helemaal niet zo, hebben hele andere voorkeuren dan dat de 'algemene wereld' dit soms wilt, zoals homoseksualiteit, biseksualiteit, transgenderisme, et cetera. Al dit soort termen samengevat heet lhbti+ in het Nederlands, en LGBTQ+ in het Engels, en worden vaak geassocieerd met een regenboogvlag.

Helaas begrijpt nog lang niet iedereen dit even goed (of erger nog, doet men hier 'fobisch' over en vinden wij dit geen geldige fobieën, zoals homo- of transfobie), bijvoorbeeld omdat ze dit niet in de opvoeding hebben meegekregen (wat tegenwoordig helaas nog best vaak voorkomt), en hier wil ik heel graag verandering in brengen, waaronder met het uitleggen wat het allemaal inhoudt.

Hieronder een lijst van een aantal best bekende seksualiteiten en geslachtsvoorkeuren, en wat het in het kort betekent:
  • Heteroseksualiteit: als man alleen op vrouwen vallen, en omgekeerd.
  • Cisgenderisme: van één van de 'binaire'/eenzijdige geslachten zijn, man of vrouw dus, en je ook precies zo voelen.
  • Homoseksualiteit: als man alleen op mannen vallen.
  • Lesbianisme: als vrouw alleen op vrouwen vallen.
  • Biseksualiteit: op zowel (al of niet cisgender) mannen als vrouwen vallen, dit kan bij alle geslachten voorkomen.
  • Panseksualiteit: op alle mogelijke geslachten vallen (waaronder ook queer), ook dit kan bij alle geslachten voorkomen. (Ik ben dit zelf ook.)
  • Transgenderisme: als je je als het andere 'binaire'/eenzijdige geslacht voelt dan als wat je geboren bent, al of niet volledig. (Je kan bijvoorbeeld een man zijn die zich een vrouw voelt, of omgekeerd.)
  • Transseksualiteit: als je je naar het andere 'binaire'/eenzijdige geslacht hebt laten transisteren (nee, dat heet geen ombouwen, want wij mensen zijn geen gebouwen of zo) dan als wat je geboren bent. Dit valt zeker niet te verwarren met transgenderisme, maar mensen die dit zijn laten zich wel vaak transisteren.
  • Genderqueer/non-binair: als je je geen man en ook geen vrouw voelt, maar bijvoorbeeld juist genderneutraal (zoals ik), bigender, pangender of genderfluïde. Dit is ook een parapluterm onder transgenderisme, en dit soort mensen uiten zich fysiek ook zoals ze willen, dus die zijn zeker niet allemaal androgyn zoals dit stereotypisch wordt gedacht.
  • Demigender (valt onder non-binair): als je je wel man of vrouw voelt, maar niet genoeg om je volledig zo te identificeren. Zulke mensen noemen zichzelf demiboy of demigirl.
  • Skolioseksualiteit: alleen op mensen vallen die niet tot de binaire/'eenzijdige' geslachten horen (queer, demi, etc.), dit kan bij alle geslachten voorkomen.
  • Demiseksualiteit: enkel seksualiteit ervaren wanneer je een sterke emotionele band met je partner hebt. Dit kan in combinatie zijn met alle seksuele geaardheden.
  • Aseksualiteit: als je weinig tot geen seksualiteit ervaart, maar wel romantische gevoelens voor iemand kan hebben. Dit kan in combinatie zijn met alle seksuele geaardheden, en het mag zeker niet aangeduid worden als het ontbreken van een seksuele geaardheid, want dat is niet altijd accuraat.
  • Aromanticisme: als je weinig tot geen romantische gevoelens voor mensen ervaart. Dit kan zich voordoen met of zonder aseksualiteit.
En zo zijn er zeker wel nog meer termen hierover, maar die zijn niet allemaal even goed bekend als diegene die hier net zijn genoemd. Ik hoop jullie hiermee voldoende geïnformeerd te hebben, en zeker als jullie hier (nog) niet (heel) bekend mee waren.

Heel veel mensen onder ons komen er vroeg of laat in hun leven wel achter dat ze niet cisgender en/of heteroseksueel zijn, en ik ben hier zelf één van, dus bij deze even een kleine 'regenboogvlag-biografie' over mezelf.
Ik ben als één van de binaire geslachten geboren (ik geef liever niet vrij welke), maar heb me eigenlijk nooit zo gevoeld. Ik had nooit bepaalde soorten kleding aangewild en loop tot op heden het liefste in algemene t-shirts en broeken rond. Ik had nooit mijn haar in bepaalde stijlen gewild en draag het tot op heden liever los. (En dit is niet alleen door sensorische prikkelverwerkingsstoornis!) Ik had nooit bij bepaalde voornaamwoorden aangesproken willen worden en kon zelfs boos worden als men het toch/expres verkeerd deed, en tot op heden ook nog steeds. Et cetera. Kortweg, ik ben als jeugdige en puber altijd wel vragende en verward geweest over mijn werkelijke geslacht.
Toen ik 16 jaar was en een videogame (Undertale) ontdekte waar een aantal karakters, waaronder de persoon die je bestuurt, genderneutraal zijn (aangezien ze met de Engelse genderneutrale voornaamwoorden they/them (ook wel bekend als singular they) werden genoemd en aangesproken), vielen eindelijk de puzzelstukjes op hun plaats en wist ik sindsdien dus dat ik in werkelijkheid van het non-binaire/neutrale geslacht ben. Hier identificeer ik me nu bijna 5 jaar mee, en gebruik dus ook de voornaamwoorden 'die/hen/hun' om mee genoemd en aangesproken te worden, maar helaas begrijpt nog lang niet iedereen dit goed. (Men maakt bijvoorbeeld slechte grappen dat dit soort mensen met 'het' (moeten) worden aangesproken alsof we gevoelloze robots of zo zijn, of dat ze zich 'dan maar' als apache-helikopter identificeren.)
Aangezien ik naast het non-binair zijn ook nog vaak mannelijke trekken kan hebben, wil ik afgezien van de genderneutrale voornaamwoorden 'die/hen/hun' ook graag met de mannelijke voornaamwoorden 'hij/hem/zijn' genoemd en aangesproken worden, dit is oorspronkelijk ontstaan toen ik op mijn 18e in de vanilla-wereld nog op Google+ zat en iemand mij 'per ongeluk' eens met he/him aansprak, wat ik op het eerste gezicht helemaal niet eens zo erg vond.
Ik ben op mijn 15e er 'seksuele-voorkeur-technisch' achter gekomen dat ik zeker geen hetero ben, en heb sindsdien zo'n 4½ jaar gedacht biseksueel te zijn, tot ik me kort voor ik 20 werd ineens realiseerde dat het mij eigenlijk niet uitmaakt wat voor geslacht iemand heeft als ik verliefd op diegene ben, en dus in werkelijkheid panseksueel ben.
Kortweg, ik ben zelf non-binair en panseksueel, schaam me hier absoluut niet voor (ook in de echte wereld niet) en representeer ik mezelf zoals ik dit zelf wil.

-Sayori
 

DLuuk

Gewaardeerd lid
Ik zie er al vormen tussen staan waarvan ik zelf nog nooit had gehoord. 😯
Dat is een beetje het "probleem" dat inherent is aan het hokjesmodel voor voorkeursclassificatie;)
Eigenlijk is het hokjesmodel niet houdbaar omdat er gewoonweg teveel verschillende voorkeuren zijn, want niets is zo divers als menselijke aantrekkingskracht (of de afwezigheid daarvan). Hokjes zijn per definitie te beperkt om iedereen zich thuis te laten voelen.

Om een voorbeeld te geven: het feit dat LHBT in een paar jaar uitgegroeide tot "LHBTIQAPCQGP" (wat noodzakelijkerwijs verkort moest worden tot LHBTIQ met een "+" erachter omdat de afkorting anders onleesbaar werd en men geen letters meer over had) laat perfect zien dat er een oneindige hoeveelheid hokjes nodig is om iedereen thuis te kunnen brengen. Een benadering als "whatever floats you boat / ykinmkbykiok" maakt mensen veel vrijer.

Maar tegelijkertijd helpt het hokjesmodel wel in de bewustwording van mensen door inzichtelijk te maken dat menselijke voorkeur zo ontzettend breed is. Het laat zien dat er meer tussen hemel en aarde is dan man, vrouw, hetero en homo. Hokjes zijn dus eigenlijk kut, maar tegelijkertijd nu misschien ook wel ergens goed voor.. Dat is de paradox; want eigenlijk toont het succes van bewustwording van seksuele diversiteit de onzinnigheid van hokjes en labels aan;)

Voor alle duidelijkheid: "whatever floats you boat" heeft betrekking op consent tussen volwassenen.
 

max

Gewaardeerd lid
Super beschreven! Ik heb nog wel een paar vragen, die me door de jaren heen nooit helemaal duidelijk zijn geworden en die jij misschien wel kunt beantwoorden:

1) Wat is 'queer' nou eigenlijk precies? Ik dacht vroeger altijd dat het een verzamelnaam was voor alle 'afwijkende' seksuele voorkeuren en gendervarianten, maar dat is het dus duidelijk niet, want anders zou de afkorting niet LGBTQ+ hoeven zijn, maar konden we met alleen Q uit de voeten. Maar wat is het dan wel?
2) Wat is het verschil tussen biseksueel en panseksueel?
 

Little Endy

Sayori the shy Enderman :3 (he/they)
Gewaardeerd lid
Super beschreven! Ik heb nog wel een paar vragen, die me door de jaren heen nooit helemaal duidelijk zijn geworden en die jij misschien wel kunt beantwoorden:

1) Wat is 'queer' nou eigenlijk precies? Ik dacht vroeger altijd dat het een verzamelnaam was voor alle 'afwijkende' seksuele voorkeuren en gendervarianten, maar dat is het dus duidelijk niet, want anders zou de afkorting niet LGBTQ+ hoeven zijn, maar konden we met alleen Q uit de voeten. Maar wat is het dan wel?
2) Wat is het verschil tussen biseksueel en panseksueel?
Queer is, zoals ik al noemde, dat iemand zich geen man en geen vrouw voelt, maar bijvoorbeeld juist geen van beide (neutraal) of een derde geslacht. (bron) Het wordt ook wel eens genoemd als term voor een seksualiteit die afwijkt van de heteronorm. (bron)
Biseksueel betekent, zoals ik evengoed noemde, dat iemand op zowel mannen als vrouwen valt, oftewel de beide binaire geslachten. (bron)
Bij panseksualiteit maakt het eigenlijk niet uit op welk geslacht iemand valt, daar wordt iemand eigenlijk verliefd op iedere soort persoon, of die nou man, vrouw, non-binair, bigender, fluïde of iets dergelijks is. Het is nauw verbonden aan biseksualiteit maar zeker niet hetzelfde. (bron)
 

max

Gewaardeerd lid
Thanks.

Eigenlijk is queer dus echt zo'n breed begrip, als alle niet cisgenders en alle niet heteroseksuelen ermee aangeduid worden. Mooi woord ook, doet het altijd goed op het scrabblebord :).

En panseksualtiteit kan dan eigenlijk gezien worden als een uitbreiding op de definitie van biseksualteit, voor hen die dat een zodanig beperkte definitie vinden dat ze zich daar ook niet mee kunnen vereenzelvigen.

Het wordt me allemaal weer wat duidelijker. En op zich hebben die onnauwkeurige definities, die iedereen voor zichzelf mag invullen, ook wel weer wat mysterieus natuurlijk.

Wat heeft een aromanticus het dan eigenlijk makkelijk! (behalve dan dat autocorrect steeds die eerste a verwijdert...)
 
Bovenaan Onderaan