Hulp zoeken bij verlangens voor luiers

Ares

Forumleiding
In Nederland alleen al zijn er duizenden mensen die graag voor hun plezier luiers dragen. Voor de meeste mensen is dit echter iets wat vrij ‘raar’ is. Waarom zou je zoiets doen? Wat is daar nou fijn aan?

Het verlangen om luiers te willen dragen, is bij de meeste mensen die dat hebben een seksueel verlangen. Iemand heeft dan een fetisj voor luiers, oftewel: een luierfetisj.

De mens is op seksueel gebied misschien wel het meest diverse wezen dat er is. Er zijn best veel dingen die voor de meeste mensen niet seksueel opwindend zijn, maar voor sommigen of enkelen juist wel.

Misschien heb je wel eens van de term BDSM gehoord:
 • De meeste mensen vinden het niet opwindend/fijn om vastgebonden te worden, maar sommigen wel.
 • De meeste mensen vinden het niet opwindend/fijn om gedomineerd te worden, maar sommigen wel.
 • De meeste mensen vinden het niet opwindend/fijn om iemand pijn te doen, maar sommigen wel.
 • De meeste mensen vinden het niet opwindend/fijn om pijn gedaan te worden, maar sommigen wel.

En verder zijn er ook fetisjis. Je kunt het eigenlijk zo gek niet bedenken, of iemand heeft er wel een fetisj voor.
 • De meeste mensen vinden oren niet opwindend, sommigen wel.
 • De meest mensen vinden voeten niet opwindend, sommigen wel.
 • De meeste mensen vinden latex kleding niet opwindend, sommigen wel.
 • De meeste mensen vinden leren jassen niet opwindend, sommigen wel.
 • De meeste mensen vinden luiers niet opwindend, sommigen wel.

Het zou een eindeloze opsomming kunnen worden met wel duizenden voorbeelden. Uiteindelijk zijn luiers dan slechts één van die duizenden dingen die iemand opwindend zou kunnen vinden. Het doel van deze opsomming is slechts om te laten zien dat het fenomeen ‘iets opwindend vinden wat voor de meeste mensen niet opwindend is’ op zich helemaal niet zo bijzonder is. Het hebben van een fetisj an sich is zeker niet iets voor hulp voor gezocht hoeft te worden.

Wel kan het zo zijn dat er problemen ontstaan die te maken hebben met een luierfetisj.
Een aantal voorbeelden:
 • Iemand kan met zijn of haar eigen gevoelens in de knoop raken. Zeker als je niemand anders kent met dezelfde fetisj, kun je je best eenzaam voelen. (eenzaamheid, depressiviteit)
 • Iemand kan zijn/haar eigen gevoelens niet accepteren. Dit kan slecht zijn voor het gevoel van eigenwaarde en het zelfbeeld. (angst om relaties aan te gaan, depressiviteit)
 • Iemand anders accepteert de gevoelens van de persoon met de verlangens voor luiers niet. Dit kan problemen opleveren in bijvoorbeeld relaties. En dan niet alleen liefdesrelaties, ook bij een ouder/kind-relatie kan dit problemen opleveren. (depressiviteit, relatieproblemen)
 • Een kind dat nog bij zijn/haar ouders woont, kan te maken hebben met de situatie dat bijvoorbeeld ouders het verbieden. Dit zorgt voor onvervulde verlangens die juist steeds sterker zullen worden. Hoewel het kind er dan zichtbaar (fysiek) niet mee bezig is, kunnen luiers op geestelijk gebied de dagelijkse gedachtegang steeds meer gaan beheersen. Dit kan zelfs op het obsessieve af zijn waardoor het problematisch wordt. (depressiviteit, obsessieve gedachten, concentratieproblemen)
 • Het kan een verslaving worden. Zoals sommige mensen alcohol gebruiken om de ‘dagelijkse problemen even te vergeten’ en er op die manier verslaafd aan raken, kan iemand dit ook doen met het dragen van luiers. (verslaving, depressiviteit)

Nogmaals, bovenstaand lijstje, bevat voorbeelden van één of meerdere problemen die eventueel!! zouden kunnen spelen. Een fetisj voor luiers is op zichzelf geen probleem!

In de psychologie noemen ze een fetisj soms ook wel een parafilie. Een parafilie beschouwt men binnen de psychologie niet als een stoornis.
Wèl is het zo dat in de psychologie ook het begrip Parafiele stoornis bestaat.
Het komt erop neer dat een parafilie (fetisj) een stoornis KAN zijn.
Maar wanneer spreekt men dan van een stoornis?
Dat is vrij simpel, de vraag is: belemmerd de parafilie (fetisj) jou in het dagelijks functioneren? Is het schadelijk voor jou of voor anderen?
Is het antwoord op deze vragen 'nee? Dan heb je dus geen hulp nodig, er is geen sprake van een stoornis.

Af en toe een luier dragen in je vrije tijd omdat je dat fijn vindt, is misschien iets waar de meeste mensen zich maar weinig van kunnen voorstellen. Je doet er echter helemaal niemand kwaad mee! Het zal niemand schaden.


Maar stel dat er wèl sprake is van een probleem dat te maken heeft met verlangens voor luiers, hoe en bij wie zoek je dan hulp?

 • Online, bij andere mensen met dezelfde verlangens voor luiers. Vooral voor de mensen die zelf een luierfetisj hebben, is er online veel nuttige info te vinden. Bovendien is het een makkelijke manier om met ‘soortgenoten’ in contact te komen. Je kunt, bijvoorbeeld op dit forum, makkelijk ervaringen uitwisselen en vragen stellen aan anderen. Ook kun je eventueel, als je ze hebt, je problemen voorleggen. Meestal kun je rekenen op een hoop reacties van mensen die zich in jouw verhaal herkennen.
 • Offline, bij mensen die ook graag luiers dragen. Hoewel je online ervaringen uit kan wisselen, kan het soms toch enorm waardevol zijn om iemand te ontmoeten die ‘hetzelfde heeft als jij’. Er zijn genoeg voorbeelden van vriendschappen tussen mensen die allebei graag luiers dragen. Er zijn ook bijeenkomsten voor mensen die graag luiers dragen. Als je vooral kampt met gevoelens van eenzaamheid, zou het bezoeken van een bijeenkomst ook een mogelijkheid kunnen zijn.
 • Professionele hulp/huisarts. Doe dit alsjeblieft als je erg veel last hebt van depressieve gevoelens of gedachten! Dit zijn dingen waar je bijvoorbeeld mee naar de huisarts kunt gaan. Een huisarts heeft een medisch beroepsgeheim, en weet in z’n algemeenheid wel wat van fetisjis af. Een huisarts heeft er voor doorgeleerd om te kunnen bepalen of je ergens hulp bij nodig hebt. Een huisarts kan je bijvoorbeeld doorverwijzen naar een psycholoog of seksuoloog. Als je als ouder van een kind dat verlangens voor luiers heeft, hulp zoekt, dan is de huisarts vaak ook een goede optie. Soms is het ook meer de uitleg en het verklaren waar men naar op zoek is, dan dat er daadwerkelijk een probleem is dat opgelost moet worden.
 • Relatietherapie. Mocht je in je liefdesrelatie problemen hebben omdat jij of je partner verlangens voor luiers heeft, dan is het ook mogelijk om eens bij een relatietherapeut langs te gaan. Ook hier heeft men voldoende kennis van fetisjis in het algemeen.
 • Voor kinderen (tot 18 jaar) is er ook de kindertelefoon waar je het over problemen kunt hebben: https://www.kindertelefoon.nl/chatten-of-bellen/

Voel je te allen tijde vrij om hier op het forum vragen te stellen. Er staan altijd mensen voor je klaar om je te helpen als je met vragen of problemen zit.
 
Bovenaan Onderaan