Help ik heb gevoelens voor luiers!

Kruimeltje

Forumleiding
Je loopt in de winkel langs het baby schap met luiers, je ziet een reclame over luiers en deze fascineren jou..

Het zien van luiers doet iets met je en je raakt er (eventueel) opgewonden van “ik wil ook een luier” spookt er rond in je hoofd. Tegelijk komt het als een shock binnen en ben je radeloos. Daarnaast heb je ook andere gedachtes en een cocktail aan gevoelens, zoals schaamte: “waarom wil ik een luier dragen, wat is er mis met mij?”. Dit is een gedachtegang die wij (luierliefhebbers) allemaal hebben gehad.

Ondanks dat dit raar is en je denkt dat er iets mis met je is, weet dat je zeker niet de enige bent!
Momenteel zit je dit te lezen op een site met andere Nederlandstalige luierliefhebbers.

Maar wat heb ik nu precies?
De voorliefde voor luiers is een teken dat je een luier fetisj (of luier fetish) hebt.
Luierliefhebbers of in het Engels Diaper Lovers (afgekort DL) zijn mensen die het fijn vinden om een luier te dragen zonder dat hier een noodzaak voor is. Een DL draagt luiers voor het fijne en veilige gevoel, de geborgenheid en/of ‘sexual pleasure’.

Het realiseren dat je een luierliefhebber bent kan lastig zijn en zelfs traumatisch. Echter, je kan jezelf accepteren zoals je bent en je gevoelens verder ontdekken.

Weet dat je niet alleen bent
Je voelt jezelf alleen en raar na het ontdekken dat je graag luiers draagt.
Het is belangrijk om je te realiseren dat je niet alleen bent – veel mensen, in alle leeftijdscategorieën van jongeren tot ouderen, hebben dezelfde ‘aandoening’ en delen jouw gevoelens. Je bent echt niet de enige die graag een luier om heeft. Er is niks met je en je bent zeker niet abnormaal.
Je zult versteld staan hoeveel mensen er wereldwijd zijn die het fijn vinden om luiers te dragen.

Je gevoelens voor luiers ontdekken
Grote kans dat je gevoelens bestaan uit een cocktail bestaande uit: schaamte, jezelf raar vinden, stiekem luiers ook fijn vinden als je deze draagt en niet weten waar de gevoelens vandaan komen. Het belangrijkste is om de fijne gevoelens te accepteren en de minder fijne los te laten  én dit is makkelijker gezegd dan gedaan, wetende uit eigen ervaring.
Probeer de fijne gevoelens zoals het verlangen/de opwinding, de geborgenheid en voldoening tijdens het dragen van een luier en als luierliefhebber zijnde te accepteren.
Tijdens het dragen kunnen ook negatieve gevoelens als angst, schaamte en een schuldgevoel optreden. Neem notitie van deze gevoelens en weeg ze op tegen de positieve gevoelens. Gewoon negeren heeft geen zin. In plaats van zorgen te maken over wat anderen van je vinden, is het in eerste instantie belangrijker om comfortabel te zijn over jezelf en je gevoelens.
 • Ontdek en geef jezelf over aan de gevoelens die je ervaart tijdens het dragen van een luier, dit geldt voor zowel de positieve als negatieve gevoelens. Vraag daarnaast jezelf af hoe een luier bijdraagt aan je identiteit en zelfperceptie.
 • Negatieve gevoelens zullen voornamelijk zorgen voor een kritische blik op jezelf en bestaan uit angst en schaamte: wat als iemand dit ontdekt van mij.
 • Als je wilt dan anderen jou begrijpen, is het eerst belangrijk dat je je eigen motivatie en gevoelens op een rijtje hebt.
 • Een manier om je eigen gevoelens te begrijpen is om deze op te schrijven: Neem elke keer wanneer je luiert of er aan denkt een moment voor jezelf en schrijf precies op wat je denkt en voelt.

Jezelf accepteren zoals je bent
Om jezelf volledig te accepteren is het van belang dat je ook elk lastig aspect (zoals het leven als DL-zijnde) van jezelf weet te accepteren. Analyseer de negatieve gevoelens en gedachten die je ervaart tijdens het dragen van een luier en wendt alle negatieve oordelen, die je over jezelf hebt door het dragen van een luier, af. Dit kan een erg lastige opgave zijn.
Als je moeite hebt om te dealen met je luierliefhebber-zijn, sta dan toe om zelfmedeleven te ervaren: meeleven met jezelf / niet te hard zijn voor jezelf.
 • om met schaamte om te gaan kan je zeggen: “ik heb schaamte omdat de maatschappij het dragen van luiers niet accepteert / het niet normaal is, maar ik hoef niet te voldoen aan elke verwachting wat de maatschappij als normaal beschouwt en ik accepteer mijzelf zoals ik ben.”
 • Blijf denken aan het feit dat het dragen van luiers oké is en je hier plezier in hebt en voldoening uit haalt (denk aan het fijne, veilige en geborgen gevoel die een luier geeft).
 • Behandel jezelf zoals je dat bij een vriend(in) zou doen als diegene een probleem heeft / het even niet meer ziet zitten.

Omgaan met schaamte en het schuldgevoel
Als luierliefhebber zal je vaak te maken hebben met schaamte en schuldgevoelens met betrekking op het dragen van luiers. Een schuldgevoel is het gevoel dat je iets doet wat fout is, alsof je een morele code schendt. Schaamte is het gevoel van machteloosheid dat kan voortkomen uit zelfverwijt of door verwijten van anderen. Weet dat het niet nodig is om je te schamen of om jezelf schuldig te voelen omdat je een DL bent. Als je deze gevoelens kan onderdrukken is het nog maar een kleine stap tot zelfacceptatie.

Schuld is het gevoel dat je iets verkeerds hebt gedaan en schaamte is het gevoel dat je zelf slecht bent. Echter, als luierliefhebber ben je  niet slecht: je doet jezelf en/of anderen geen kwaad met het dragen van een luier. Een schuldgevoel helpt om te leren van fouten, dus wat je jezelf moet leren is dat het dragen van luiers niet fout is.
Een manier om de schaamte te overwinnen is om te beseffen dat je zelf geen controle hebt over de gevoelens en gedachten van anderen. Mensen hebben de keus om open-minded en begrijpend te zijn of bevooroordeeld en closed-off – en op deze keuzes heb jij geen invloed, het heeft niets met jou te maken. Ofwel, als je het gedrag van anderen niet persoonlijk opvat zal dit helpen om je gevoel van schaamte te overwinnen.

Vertrouw op je gevoelens
Vertrouw op je gevoelens
Emotie, gevoel of intuïtie waar laat jij je door leiden?
Emoties zijn vaak negatieve gedachtes “waarom heb ik dit”. Om het gevoel achter de emotie te ontdekken kijk je waar de emotie vandaan komt, in het bovenstaande voorbeeld komt dit door onmacht. Probeer dit te accepteren in plaats van om verklaringen te zoeken, dan blijf je in je emoties rondhangen. Beter is om op je intuïtie te vertrouwen, je onderbuik geeft immers aan wat je ‘innerlijke jij’ wilt. En als dat toevallig is dat je graag een luier draagt, nou en, go for it.
Ondanks het dragen van een luier zal voelen als iets abnormaals, iets wat als ongewoon wordt gezien door de maatschappij. Echter, je kan de gevoelens over het verlangen naar een luier niet alsmaar blijven onderdrukken. Het zal een tijdje op de achtergrond zijn, maar even later komen de gevoelens weer terug. Geef toe aan je gevoelens en emoties en vertrouw op je intuïtie. Geniet van het moment wanneer je een luier kan dragen en geef jezelf eraan over. Een goed moment om even te luieren is als je alleen thuis bent /  als je geen zorgen hoeft te maken dat iemand het ontdekt. Als je (bijna) nooit alleen thuis bent is ’s nachts in bed een optie.

Maak vrienden met wie je gevoelens kan delen
Meldt jezelf aan op het forum en probeer in contact te komen met lotgenoten. Praat over jullie gevoelens, wissel ideeën uit en heb het over allerlei andere zaken die niks met luiers te maken hebben. Dit zal helpen om jezelf beter te accepteren en tevens te beseffen dat wij luierliefhebbers gewoon normale mensen zijn.

Onderscheid tussen een Diaper Lover en Adult Baby
Het dragen van luiers hoeft niet direct te betekenen dat je ook adult baby (AB) bent. Adult babies of volwassen baby’s hebben ook graag een romper, speentje, flesje of andere items die hen helpt om zich klein te kunnen voelen. De regressie naar een jonger levensjaar zorgt voor een onbezorgd moment om te ontsnappen aan alle hedendaagse zorgen van het groot zijn.
Naarmate je beter je gevoelens begrijpt zul je vanzelf ontdekken of je ook AB bent.

Wees discreet
Diaper lovers en adult babies bestaat uit een grote groep mensen (community) waar de maatschappij (nog) niet tolerant mee omgaat. Veel mensen begrijpen de gevoelens niet en hebben direct een vooroordeel klaar. Het is aan jezelf om te beslissen of je alleen thuis draagt of ook naar buiten / openbare plaatsen gaat met een luier om.
Om te voorkomen dat iemand je luier ziet is het van belang om geen al te dikke luier om te doen én om een ruime broek aan te trekken in combinatie met een vest of jas die over je billen valt.

Creëer een veilige verstop plek voor je luiers
Zeker als je nog thuis woont en de overige familieleden niet weten van je DL-zijn is het van belang om een goede verstop plek te hebben als je luiers hebt of van plan bent om deze te gaan kopen.

Wist je dat..?
 • De meeste luierliefhebbers de gevoelens voor luiers ontdekken rond hun 11e – 13e jaar.
 • Er over het algemeen meer mannelijke dan vrouwelijke Diaper Lovers zijn.
 • Niet iedereen alles in zijn/haar luier doet: sommigen plassen alleen erin of dragen puur voor het gevoel zonder de luier te gebruiken.
 • Er ook incontinente mensen zijn die na verloop van tijd de gevoelens als luierliefhebber hebben ontdekt.

Lees ook: Algemene AB-DL-informatie
 
Bovenaan Onderaan